Forholdsregler efter operation

Brystreduktion eller brystløft

Er man fysisk eller kosmetisk generet af store bryster kan en brystreduktion, hvor man reducerer og løfter brysterne afhjælpe problemet. Mange kvinder er måske tilfredse med deres brysters størrelse, men er kede af, at de er begyndt at hænge, og at brysterne har mistet deres fasthed. Et såkaldt brystløft, hvor man fjerner den overskydende hud, kan da afhjælpe problemet.

FØR OPERATIONEN

Før operationen skal du til en forundersøgelse hos speciallægen. Her vil du blive informeret om operationen, senfølger og eventuelle komplikationer. Speciallægen vil vise dig før/efter-billeder af andre patienter, så du vil få et realistisk indtryk af det forventede kosmetiske resultat. Er du over 45 år bør du få foretaget en mammografi eller ultralydsscanning af brystet senest 14 dage før planlagt operation. For at opnå et godt resultat, er det vigtigt, at du ikke er overvægtig. Hvis du overvejer graviditet inden for de næste par år, skal du udsætte operationen til efter fødsel og amning. Du er velkommen til at tage en ven eller et familiemedlem med til forundersøgelsen. Der skal gå mindst én uge fra forundersøgelsen til operationen, hvis indgrebet betragtes som udelukkende kosmetisk betinget.

OPERATIONEN

Når du møder op, får du anvist en seng af en sygeplejerske. Herefter vil den kirurg, som skal operere dig, komme og hilse på dig, og afhængig af bedøvelsens art får du også besøg af en narkoselæge. Der kan gå fra 30 min – 1½ time fra ankomst til selve operationen vil blive foretaget. Den nye placering af brystvorten og snittene, og dermed arrenes placering, optegnes umiddelbart inden operationen. Operationen tager 2- 3 timer. Under operationen fjernes overskydende hud, og hvis der er der behov for det, fjernes også brystkirtelvæv.
Hvis der er meget fedtvæv i brysterne foretages der også en fedtsugning. Hvis den opererende kirurg finder behov for det, vil væv blive sendt til mikroskopisk undersøgelse. Dette vil blive noteret i operationsbeskrivelsen. Du vil få svar på mikroskopien indenfor 14 dage. Brystvorten bevares. Såfremt kirurgen vurderer, at der er behov for dette, lægges der et dræn i hver side for at undgå blodansamling. Under operationen gives antibiotika for at forebygge betændelse.

EFTER OPERATIONEN

De første timer efter operationen vil din hjerterytme, vejrtrækning m.m. blive elektronisk og personligt overvåget. Oftest vil du blive udskrevet samme dag. Hvis det drejer sig om en større brystreduktion, kan det være, du skal blive natten over. Ved udskrivelsen får du udleveret smertestillende medicin samt kirurgens telefonnummer. Endvidere får du udleveret 2 BH’er på hospitalet. Den særlige BH skal anvendes dag og nat i 6 uger efter operationen, og herefter kan du nøjes med at have den på om dagen. Arbejde Du skal regne med at holde fri fra arbejde 1-2 uger efter operationen. Sport og motion Du må først begynde at lave gymnastik/sport/svømning 6 uger efter operationen.
Resultatet holder mange år afhængig af genetiske dispositioner og livsstil. Vævet vil selvfølgelig følge de almindelige aldersforandringer. Brystet vil efter operationen ændre sig svarende til almindelige aldersforandringer. Det er derfor vigtigt at holde sin vægt konstant.

SENFØLGER OG EVENTUELLE KOMPLIKATIONER

Hævelse og misfarvning

Normalt er der en vis ømhed efter operationen, men egentlige smerter er usædvanlige. Der vil være hævelse og misfarvning af huden 3-4 uger efter operationen.

Ar

Arrene kan efter operationen være røde og hævede, hvilket fortager sig efter 3-6 måneder. Du får et permanent ar omkring brystvorterne samt et ar, der strækker sig fra brystvorterne og ned til folden under brysterne. Drejer det sig om en større brystreduktion eller løft kan man risikere, at man også får et ar i folden under brysterne. Arrene vil oftest være smalle og lyse. Hos enkelte kan arrene blive brede og mørkpigmenterede (ses hos under 1 %).

Sol/solarium

Det er vigtigt at undgå sol på arrene de første 6-12 måneder efter operationen.

Asymmetri

Mange kvinder har fra naturens hånd asymmetriske bryster. Med operationen stiler man efter at opnå størst mulig symmetri. På trods af dette kan der være risiko for, at man ikke kan opnå fuldstændig symmetri. Det er dog sjældent, at en sådan asymmetri kræver ny operation.

Amning

De fleste yngre patienter vil kunne amme efter operationen. Muligheden for at kunne amme afhænger af, hvor meget væv der er fjernet i forbindelse med operationen. Jo mere der er fjernet, jo mindre er chancen for at kunne amme.

Føleforstyrrelser i brystvorten

Føleforstyrrelser omkring brystvorten og i operationsområdet forsvinder ofte efter et par måneder, men kan hos enkelte patienter være permanente (ses hos under 5 %).

Blødning

Blødning efter operationen ses sjældent (under 1%), men kan opstå i de første døgn efter operationen og kan kræve et kirurgisk indgreb i fuld bedøvelse. Opstår der en blødning vil den oftest optræde de første timer efter operationen og ses ved tiltagende hævelse og smerter.

Infektion (betændelse)

Ses meget sjældent (ses hos under 1 %). Du bør dog henvende dig til den opererende kirurg eller til hospitalet, hvis du får feber, rødme, varme eller smerter omkring arvævet.

Tab af brystvorte

Tab af brystvorten ses uhyre sjældent (ses hos under 1 ‰). Hvis det sker, er den typiske grund, at brysterne før operationen var meget store, eller hvis man var overvægtig. Risikoen øges, hvis man ryger.

DET FORVENTEDE KOSMETISKE RESULTAT

Lever resultatet ikke op til forventningerne, kan en ny operation komme på tale. Det er dog ikke i alle tilfælde muligt at operere til et mere tilfredsstillende resultat.
Er der noget, du er i tvivl om, så er du altid velkommen til at ringe til CFR Hospitaler eller til den kirurg, som har opereret dig.

Før / efter billeder

Operation:
Efter at have fjernet 700g væv

Speciallæge:
Benedikte Thuesen

700g-før-2_1
700g-Før-2_2

Før

700g-Efter-2_1
700g-Efter-2_2

Efter

Operation:
Efter at have fjernet 600g væv på hvert bryst

Speciallæge:
Benedikte Thuesen

600g-Før-1_2
600g-Før-1_1

Før

600g-Efter-1_2
600g-Efter-1_1

Efter

Operation:
Efter at have fjernet 400g væv på hvert bryst

Speciallæge:
Benedikte Thuesen

Før - Front
Før - Side

Før

Efter- Front
Efter - Side

Efter

Operation:
Brystreduktion efter at have fjernet 500g væv på hvert bryst

Tidsinterval ml. billeder:
6 måneder

Speciallæge:
Benedikte Thuesen

Før 1-1
Før 1-2

Før

Efter 1-1
Efter 1-2

Efter

Operation:
Efter at have fjernet 300/250g væv

Tidsinterval ml. billeder:
6 måneder

Speciallæge:
Benedikte Thuesen

Før 2-1
Før 2-2

Før

Efter 2-1
Efter 2-2

Efter

Operation:
Brystløft

Tidsinterval ml. billeder:
6 måneder

Bemærkninger:
Brystløft uden ar under brystet

Speciallæge:
Benedikte Thuesen

Før 3-1
Før 3-2

Før

Efter 3-1
Efter 3-2

Efter

Operation:
Brystløft

Tidsinterval ml. billeder:
6 måneder

Bemærkninger:
Brystløft uden ar under brystet

Speciallæge:
Benedikte Thuesen

Før 4-1
Før 4-2

Før

Efter 4-1
Efter 4-2

Efter

Udtalelser

Kære Benedikte Så dig (igen) i tv i går på DR. Dejligt gensyn, da du forandrede min krop og liv i 2003, da du opererede mine bryster mindre. Tak- det er det flotteste resultat, som jeg vil være glad for resten af mit liv! Mange hilsner fra
Først og fremmest tusinde tak for meget professionel og behagelig behandling af både dig og resten af personalet på CFR hospitaler ved min operation i mandags  – jeg følte mig i meget trygge hænder
Det går fint fremad herhjemme, og jeg synes generelt det ser rigtig fint ud.